ΓΟΥΡΟΥΝΙ

Ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ανακοινώσεις Γενικού Ενδιαφέροντος Ενημέρωση Πολιτών Πρωτοσέλιδο

 Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς  γνωστοποιείται ότι στις 07.07.2023 επιβεβαιώθηκε εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγελαία εκτροφή κατοικίδιων χοίρων στην περιοχή του Σκοπού του Δήμου Φλώρινας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Δεδομένου της σημαντικότητας και της συμβολής στην εθνική οικονομία της εκτροφής χοίρων και παραγωγής χοίρειου κρέατος σε όλη τη Χώρα βρίσκεται σε ισχύ Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης.  Ως εκ τούτου η συμμετοχή των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη και εξάλειψη της νόσου. Επομένως:

  1. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ζωντανά χοιροειδή ως οικόσιτα για προσωπική χρήση, παρακαλούνται πριν από κάθε αγορά να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  2. Οι πολίτες που κατέχουν ήδη οικόσιτα χοιροειδή και δεν έχουν καταγραφεί στο μητρώο χοιροειδών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Συστήνεται μη εκτροφή οικόσιτων χοίρων σε τοπικές κοινότητες πλησίον της μεθοριακής γραμμής.
  3. Οι πολίτες, οποιασδήποτε ιδιότητας (καλλιεργητές, κυνηγοί, περιπατητές κ.ά.), που εντοπίζουν νεκρά χοιροειδή ή/και νεκρούς αγριόχοιρους, παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Απαγορεύεται η μετακίνηση των νεκρών ζώων.
  4. Λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων στα Βαλκάνια κατά τον τελευταίο μήνα, οι πολίτες που επιστρέφουν από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα, όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, απαγορεύεται να μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές προϊόντα χοιρείου κρέατος, λουκάνικα, χοίρειο ζαμπόν, φρέσκο κρέας, κατεψυγμένο χοίρειο κρέας και οποιοδήποτε προϊόν με βάση το χοίρειο κρέας.
  5. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δίνετε ως ζωοτροφή υπολείμματα των απορριμμάτων των αεροδρόμιων και λιμένων σε χοίρους ή άλλα είδη οικόσιτων ζώων, και όλα τα οικιακά υπολείμματα να απορρίπτονται μέσα σε στεγανούς περιέκτες.
  6. Οι πολίτες απαγορεύεται να επισκέπτονται χοιροτροφικές μονάδες και μονάδες εκτροφής θηραμάτων αγριόχοιρων.

Η Αφρικανική Πανώλη ΔΕΝ μεταδίδεται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο. Για περαιτέρω ενημερωτικό και οπτικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron

Για περισσότερες διευκρινήσεις και για τη συνεργασία σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας: 2467076014 (κ. Αβραμίδης Χρήστος) και 2467071799 (κ. Γιαννηκώτσιου Νικόλαος).