Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2017 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εμφάνισης αρκούδων σε  κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς.

Στόχος της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων και στην οποία προΐσταται  η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, ήταν η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Η Επιτροπή με όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της αποφάσισε στη λήψη μέτρων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην ορθή διαχείριση του φαινομένου και συγκεκριμένα:

– την Προσπάθεια Χρηματοδότησης από διάφορους πόρους (Πράσινο Ταμείο κ.λ.π)

-την Προμήθεια και διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

-την Ενημέρωση  των πολιτών.

-την Σύνταξη μελέτης προσδιορισμού από πιστοποιημένο φορέα, του υπάρχοντος αριθμού ζώων της περιοχής για τη διαχείριση και το έλεγχο του με τη λήψη μέτρων.

-τη Χορήγηση στα μέλη των Ομάδας Άμεσης Επέμβασης  βασικών αποτρεπτικών κ.λπ. μέσων

-την Εκπαίδευση – Σεμινάρια Ο.Α.Ε για τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

– τη Νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα.

-τη Χορήγηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από διάφορες πηγές (ΕΛΓΑ, Πράσινο ταμείο κ.λ.π)

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι: η  Δ/νση Δασών Καστοριάς, εκπρόσωποι των τριών Δήμων, της  Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το τμήμα Κτηνιατρικής,  εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, 6η Κυνηγητική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και εκπροσώποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ.

Οι πολίτες που θα αντιληφθούν την παρουσία αρκούδας μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς: τηλέφωνο  επιφυλακής 24670 29477 που λειτουργεί από 07:00 – 22:00 καθημερινά και στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς στο τηλ. 100.

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων 1

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων 2

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης Αρκούδων 3