Ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή αιμοληψιών των συγγενών πεσόντων του ΄40 στην Π.Ε. Καστοριάς.

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς η διαδικασία των αιμοληψιών, στο πλαίσιο αναζήτησης των συγγενών των 897 Δυτικομακεδόνων πεσόντων του ’40 στη Βόρεια Ήπειρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη  της Γιώργου Κασαπίδη, συνέβαλλε στη δράση για τον εντοπισμό των εν ζωή συγγενών, όπου υπεύθυνο είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Δημοτολόγια των Δήμων  στην Π.Ε. Καστοριάς υπήρχαν εκατόν επτά (107) πεσόντες στρατιώτες, εκ των οποίων εντοπίστηκαν  συνολικά εβδομήντα ένα (71) εν ζωή συγγενείς τους.

Οι πενήντα-πέντε (55) διαμένουν στην Καστοριά,  έντεκα (11) εκτός Περιφέρειας και πέντε (5) εντός άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Από νωρίς το πρωί,  σήμερα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου,  οι υπεύθυνοι των δομών  «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νοσηλευτικό τους προσωπικό, ταυτόχρονα και στους 3 Δήμους πραγματοποίησαν  συνολικά πενήντα πέντε (55) αιμοληψίες,  λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος  σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της δράσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά δημοσίως του Δήμους για την παραχώρηση των στοιχείων τους από τα Δημοτολόγια, τους   προέδρους των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων, τους υπευθύνους των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς,  τους εθελοντές ιατρούς που επέβλεπαν τη δράση και τους υπαλλήλους της Π.Ε. Καστοριάς που συμμετείχαν από το Γραφείο του, από το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το γραφείο ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, καθώς χωρίς τη συνεργασία και πολύτιμη βοήθειά όλων δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί με επιτυχία  η συγκεκριμένη δράση.

Παράλληλα τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση ήταν μια υποχρέωση της πολιτείας  απέναντι στους πεσόντες του ΄40 που αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία μας, αλλά και στους εν ζωή συγγενείς τους, που για χρόνια αναζητούσαν στοιχεία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Υπεύθυνοι δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νοσηλευτικό τους προσωπικόαπό το Δήμο Καστοριάς και Δήμο Νεστορίου

 

Υπεύθυνοι δομών «Βοήθεια στο Σπίτι»  Άργους Ορεστικού με το νοσηλευτικό τους προσωπικό λίγο πριν ξεκινήσουν τις αιμοληψίες

Συσκευασία του βιολογικού υλικού από την υπηρεσία ταχυμεταφορών

Στη φωτογραφία βλέπουμε Έφιππο τον Λοχία Ευσταθιάδη Πέτρο του Βασιλείου από την Κορομηλιά Καστοριάς με συμπολεμιστές του. (σκοτώθηκε  στη μάχη 09_04_1941_ στο Πόγραδετς)

Στη φωτογραφία βλέπουμε κάτω δεξιά καθιστό, τον  πεσόντα στρατιώτη Σαμαρά Ηρακλή του Ιωάννη από το Άργος Ορεστικό (σκοτώθηκε  στη μάχη 29_11_1940_ στο υψ. 1532)

Στη φωτογραφία βλέπουμε  τον  πεσόντα  Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Τσαλουκίδη Πολυχρόνη του Μωυσή από το Κεφαλάρι Καστοριάς (σκοτώθηκε  στη μάχη 28_11_1940 στο υψ. 1548)