Οδηγίες προς τους υγειονομικά υπεύθυνους  των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,  το προσωπικό & τους πελάτες τους.

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε. Καστοριάς γνωστοποιούνται  Οδηγίες προς τους υγειονομικά υπεύθυνους  των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,  το προσωπικό και τους πελάτες τους.

 Στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς  του κορωνοϊού οι υπεύθυνοι των προαναφερόμενων επιχειρήσεων, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των κάτωθι γενικότερων προληπτικών δράσεων, κατά το μέρος που τους αφορά:

  • Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα του χώρου πώλησης), ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
  • Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
  • Οι υπάλληλοι να φορούν προστατευτική μάσκα  και γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
  • Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
  • Σε περίπτωση που τα ταμεία δε φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση και κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών. Οι ουρές πελατών να είναι μικρότερες των 5 ατόμων.
  • Να συστήνεται στους πελάτες η αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
  • Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
  • Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (καροτσάκια, καλάθια). Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων. Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, νιπτήρες, ταμεία, χώροι υγιεινής πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών, μάσκας και στολή εργασίας.
  • Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια και οι μάσκες μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες επαναχρησιμοποίησής τους, πχ. φύλαξη μάσκας για επαναχρησιμοποίηση, πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

 Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.
  • Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.