Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. έχουν επιβεβαιωθεί 14 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου (αρότυπος 4), στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας· δύο εκ των εστιών εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από την συνοριογραμμή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Π.Ε. Φλώρινας.
- Πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιό, μεταδίδεται με τα κουνούπια και προκαλεί μεγάλες απώλειες στις εκμεταλλεύσεις προβάτων. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, κυρίως όμως τα πρόβατα. Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
- Τα ζώα μολύνονται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και εμφανίζουν:
Πυρετό υψηλό, κατάπτωση, ανορεξία
Συμφόρηση στοματικού και ρινικού βλεννογόνου
Σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια
Διόγκωση χειλιών, γλώσσας, προσώπου (σε μερικές περιπτώσεις η γλώσσα
γίνεται κυανωτική -μπλε)
Σε προχωρημένες καταστάσεις πνευμονικό οίδημα, πνευμονία, διάρροια, ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα.
Ζώα που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης αποβάλλουν ή γεννούν νεκρά αρνιά
Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, οπότε οι κτηνοτρόφοι και οι ιδιώτες κτηνίατροι, υποχρεούνται να ενημερώνουν το Τμήμα Κτηνιατρικής σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
Με κοινό στόχο την αποτροπή εκδήλωσης νέας επιζωοτίας του νοσήματος στη Χώρα μας, σημαντικότατη είναι:
- η προληπτική χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα (λαμβάνοντας υπόψιν και τον χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα), όπως επίσης και στα οχήματα μεταφοράς ζώων (σε περιπτώσεις μετακίνησης), πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωσή τους, αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση σε αυτά,
- στις εκμεταλλεύσεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, να ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Ειδικότερα, πρέπει να ψεκαστούν οι χώροι παραμονής των ζώων και κυρίως τα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από ποτίστρες, στάσιμα νερά και κοπροσυλλογές) με κατάλληλα εντομοκτόνα.
Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Καστοριάς: επικοινωνία Σ. Δημοπούλου, τηλ. 24670 76014