Ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα για τη «Γεωργία Περιορισμένων Εισροών – Γεωργία Ακριβείας, Δράσεις πιλοτικής εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Η ημερίδα έγινε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Π.Ε Καστοριάς, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανου Μπίρου, του Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Καναβού, του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Πασχάλη Οικονομίδη, του Διευθυντή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δημήτρη Αλβανού, εκπροσώπων των Δήμων, Περιφερειακών Συμβούλων και πλήθος φορέων, συλλόγων, και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η σχέση του πρωτογενή τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Η αγροτική εκμετάλλευση πρέπει να γίνει μια ανταγωνιστική και προσοδοφόρα επιχείρηση. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική κατάρτιση και η τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα παραγωγής μπορούμε να οδηγηθούμε σε άριστης ποιότητας προϊόντα με υψηλή, σταθερή και εγγυημένη ποσότητα, τα οποία θα παράγονται με το ελάχιστο δυνατό καλλιεργητικό κόστος. Ένας δυναμικός πρωτογενής τομέας σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο. Σε μια εποχή που οι προοπτικές μοιάζουν δύσκολες, ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να ξεχωρίσει».
Στην ημερίδα που συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Κωτσίδη, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, το οποίο στηρίζεται στη διαχείριση των εισροών σε ένα αγρό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας, τόσο χωρικά όσο και χρονικά. Στόχος είναι να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης της παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, μείωση κατανάλωσης ενέργειας αλλά ταυτόχρονα ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των χημικών εισροών, με αποτέλεσμα να προστατεύεται το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα της περιοχής μας.