Ενεργειακή Αναβάθμιση του Διοικητηρίου
Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον ανάδοχο του έργου, την Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ) και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στο ύψος του 1.011.078,52 ευρώ συμπ. ΦΠΑ. (αρχικός προϋπολογισμός 1.250.000 ευρώ).
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτίριο, περιλαμβάνουν εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου, εσωτερική θερμομόνωση στην πλάκα του πρώτου ορόφου κάτω από το δώμα και στην πλάκα του τρίτου ορόφου κάτω από τη στέγη, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση λέβητα, αναβάθμιση συστήματος ψύξης και μηχανικού αερισμού, και αναβάθμιση συστήματος φωτισμού με αντικατάσταση φωτιστικών-λαμπτήρων με νέους τύπου led.
Η Περιφερειακή Αρχή προχωρά σε παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη δραστική μείωση της ενεργειακής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων και τη μετάβαση τους σε ενεργειακή κατάσταση, έτσι ώστε να προκύψουν κτίρια με την μικρότερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση.
Στις παράλληλες δράσεις του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν τοίχους από ωμόπλινθους και ξύλινα δομικά στοιχεία, παρακολούθησαν έκθεση λαϊκού πολιτισμού και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ οι μικροί φίλοι που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να «λασποδημιουργήσουν».
Κλείνοντας το τριήμερο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε παραδοσιακά αρχοντικά στην πόλη της Καστοριάς.
Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς, με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς, αποτελούσε το δεύτερο κατά σειρά παραδοσιακό εργαστήρι μετά το Βόιο Κοζάνης, ενώ πρόθεση της Περιφέρειας είναι αντίστοιχα εργαστήρια να συνεχίσουν να γίνονται και τις επόμενες χρονιές, δίνοντας τη δυνατότητα ανάδειξης και προβολής των ξεχωριστών πολιτισμικών, κρυμμένων στοιχείων, κάθε τόπου της Περιφέρειάς μας. Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς, με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς, αποτελούσε το δεύτερο κατά σειρά παραδοσιακό εργαστήρι μετά το Βόιο Κοζάνης, ενώ πρόθεση της Περιφέρειας είναι αντίστοιχα εργαστήρια να συνεχίσουν να γίνονται και τις επόμενες χρονιές, δίνοντας τη δυνατότητα ανάδειξης και προβολής των ξεχωριστών πολιτισμικών, κρυμμένων στοιχείων, κάθε τόπου της Περιφέρειάς μας. Κλείνοντας το τριήμερο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε παραδοσιακά αρχοντικά στην πόλη της Καστοριάς.
Ενεργειακή Αναβάθμιση του Διοικητηρίου