Υπογραφή Σύμβασης για
Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου: «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Κοινότητας Αγίας Κυριακής», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον ανάδοχο του έργου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 541) και θα εκτελεστεί με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καστοριάς. Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 148.331,90 ευρώ συμπ. ΦΠΑ. (αρχικός προϋπολογισμός 205.000 ευρώ).
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της Κοινότητας Αγίας Κυριακής από παρακείμενο ρέμα, που βρίσκεται στη βόρεια-βορειανατολική πλευρά της, με τον καθαρισμό των απαραίτητων τεχνικών έργων ενίσχυσης των πρανών και διευθέτησης της κοίτης. Οι εργασίες θα γίνουν σε μήκος 350μ. περίπου από τις παρυφές του βουνού έως και τα κοιμητήρια του οικισμού. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.
Υπογραφή Σύμβασης για
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστοριάς, που διεξήχθη από τις 30 Σεπτέμβρη έως τις 02 Οκτώβρη, στον παραδοσιακό οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Μελά. «Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ανάδειξη της κρυμμένης αρχιτεκτονικής πολιτισμικής κληρονομιάς και η διάδοσή της στους νεότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Περισσότεροι από 42 συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων φοιτητές, νέοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, οικοδόμοι και τεχνίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες σχετικά με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών οικισμών, την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, αλλά και για τη σπουδαιότητα της διάσωσης της μοναδικής αρχιτεκτονικής, που χαρακτηρίζουν τα σπίτια στον οικισμό των Κορεστείων. Στις παράλληλες δράσεις του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν τοίχους από ωμόπλινθους και ξύλινα δομικά στοιχεία, παρακολούθησαν έκθεση λαϊκού πολιτισμού και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ οι μικροί φίλοι που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να «λασποδημιουργήσουν». Κλείνοντας το τριήμερο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε παραδοσιακά αρχοντικά στην πόλη της Καστοριάς. Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς, με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς, αποτελούσε το δεύτερο κατά σειρά παραδοσιακό εργαστήρι μετά το Βόιο Κοζάνης.