Καστοριάς στην Παγκόσμια Σκυταλοδρομία
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς συμμετείχε στην παγκόσμια σκυταλοδρομία – Running Out of Time. Η μεγαλύτερη συνεχής σκυταλοδρομία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Μια διαδρομή 7.767 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από τη Σκωτία, όπου έγινε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, και τερματισμό την Αίγυπτο, με σκοπό να μεταφερθεί μήνυμα από τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νεότερη γενιά στους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ από στις 7-18/11/2022.
Η σκυτάλη έφτασε στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022. Στην Π.Ε. Καστοριάς έφτασε από τις Πρέσπες- Κορέστεια- Ενυδρείο Καστοριάς-Κλεισούρα, όπου εισήλθε στην Π.Ε. Κοζάνης. Από την Ελλάδα η αποστολή θα αποχωρήσει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη πρέπει να ακουστούν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην επερχόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.
Το δικό της μήνυμα συμπαράστασης και ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, έστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, επικροτώντας την προσπάθεια των συμμετεχόντων.
Καστοριάς στην Παγκόσμια Σκυταλοδρομία
«…Στην Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Καστοριά, έχουμε αξεπέραστα προϊόντα όπως είναι το μέλι Καστοριάς το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε διεθνείς διαγωνισμούς με το πρώτο βραβείο ποιότητας. Το μέλι μπορεί να προσθέσει τη δική του αξία να δημιουργηθεί μία υπεραξία στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες και ακόμα μεγαλύτερες αξίες στον τόπο», επισήμανε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για την πιστοποίηση του καστοριανού μελιού.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις για Τα προϊόντα κυψέλης και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του μελιού της Π.Ε. Καστοριάς, από την Αγγελική Σιγκάρη εκ μέρους του Συλλόγου Επαγγελματικών και Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Νομού Καστοριάς. Επίσης, για τα Διατροφικά – Θρεπτικά στοιχεία του Μελιού, μίλησε η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος της περιοχής, Νατάσσα Νοβάτση, ενώ ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού, Σταύρος Μαγαλιός ανέπτυξε τα ευεργετικά Στοιχεία του Μελιού στην Ανθρώπινη Υγεία.