Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ενόψει της Νέας Αντιπυρικής Περιόδου

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2018  στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος τόνισε  τον απαραίτητο συντονισμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ  όλων των εμπλεκόμενων φορέων  για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τον κύριο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Περιφερειακή Ενότητα να  στέκεται αρωγός της, σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης  τέθηκαν διάφορα θέματα όπως: Η υλοποίηση εργασιών για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης  στο οδικό δίκτυο. Συντήρηση των υδατοδεξαμενών στις δασικές περιοχές καθώς και συντήρηση-διάνοιξη του οδικού δασικού δικτύου του νομού. Η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων που υπάρχουν για την υποστήριξη του έργου του πυροσβεστικού σώματος. Εξετάστηκαν τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ  των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και η διαχείριση των συνεπειών τους. Η υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών αν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, ζητήθηκε η συνδρομή των τοπικών κοινοταρχών για συναντήσεις με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, με σκοπό τη λήψη προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων σε δασικές-αγροτικές πυρκαγιές. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, τονίστηκε η συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων  στην περιπολία εντός δασικών περιοχών  και αποφασίστηκε  η έκδοση και διανομή, δια μέσου της αστυνομίας, ενημερωτικού έντυπου υλικού για θέματα πυροπροστασίας.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε, εφιστάται η προσοχή κατά την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, πράγμα το οποίο απαγορεύεται εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις και μόνον κατόπιν ειδικής άδειας που παραχωρείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς και ο καθαρισμός οικοπέδων  ιδιοκτησίας εντός των οικισμών αλλά και 100 μ. περιμετρικά αυτών, διαφορετικά υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Περιφερειακός Σύμβουλος –Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Καστοριάς Π. Βάσσος, ο υποδιοικητής του 15ου ΣΠ/ «XV ΜΠ» Αν/χης (ΠΖ)  Κ. Παντελόπουλος, ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς Επιπυραγός  Δ. Παπουτσίδης, η Αστυνομικός υποδιευθυντής Καστοριάς Π. Μπαγκλέση, ο Αερολιμενάρχης Καστοριάς Γ. Δαρλαγιάννης, ο  Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού Τ. Ζέζος, η Δ/ντρια Δασών Καστοριάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Καστοριάς και των Δήμων, ο 1ος κυνηγετικός σύλλογος, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και  εθελοντικών οργανώσεων.