Σύσκεψη στην Π.Ε.Καστοριάς με αφορμή την αιφνιδιαστική έλευση προσφύγων. Συνάντηση Αδαμόπουλου με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Με αφορμή την έλευση προσφύγων στην περιοχή μας και του θορύβου που προξενήθηκε στην τοπική μας κοινωνία, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Σωτήρης Αδαμόπουλος δέχθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 στο γραφείο του, τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Jeff Wilkinson και ενημερώθηκε για το γεγονός, που σημειωτέων έγινε χωρίς να έχει γνώση κανένας θεσμικός παράγοντας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τη δυσαρέσκεια του και τον ενημέρωσε ότι με εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας θα ζητήσει την επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας προς την Ύπατη Αρμοστεία για την απαξίωση των θεσμών.

Στη συνέχεια, ο κος Αδαμόπουλος δέχθηκε τους Δημάρχους της Π.Ε. Καστοριάς, τους ενημέρωσε σχετικά και αποφασίστηκε να εκδοθεί το κάτωθι κοινό Δελτίο Τύπου το οποίο θα αποσταλεί ως επιστολή  σε συγκεκριμένους αρμόδιους φορείς:

 

Κοινό Δελτίο Τύπου

 

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Jeff Wilkinson, ακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους του Νομού Καστοριάς με κεντρικό θέμα συζήτησης την αιφνιδιαστική έλευση περιορισμένου αριθμού προσφύγων σε ανενεργή ξενοδοχειακή μονάδα.

Η έλλειψη ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων συνιστά ένα πρωτόγνωρο και προσβλητικό φαινόμενο που μας εκθέτει, καθώς ακυρώνει όχι μόνο το ρόλο μας αλλά και τη διάθεση μας να συνδράμουμε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με το δεδομένο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε αφενός την τοπική μας κοινωνία από την παραφιλολογία που αναπτύσσεται και τα συναισθήματα ανασφάλειας που αυτή παράγει και αφετέρου δε να προσεγγίσουμε με ανθρωπιστική χροιά αυτή την απρόσμενη εξέλιξη :

 • Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την πλήρη και διεξοδική ενημέρωση δια των εκπροσώπων της για το συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος θέτοντας το καίριο ερώτημα πως η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όντας εκτός εθνικού σχεδιασμού υποδοχής προσφύγων μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, γίνεται δέκτης αιφνιδιαστικής έλευσης προσφύγων.
 • Ζητούμε προς ενημέρωση μας από την Ύπατη Αρμοστεία το περιεχόμενο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
 • Απευθυνόμενοι στην τοπική μας κοινωνία στεκόμαστε στο πλάι της εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θερμή μας παράκληση για την αποφυγή φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που μόνο να οξύνουν μπορούν την όλη κατάσταση.

Το παρόν έγγραφο συντάχθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Αντιπεριφερειάρχη  και των Δημάρχων της Π.Ε. Καστοριάς και κοινοποιήθηκε υπό τύπον επιστολής στους ακόλουθους αποδέκτες :

 • Υπουργείο Εσωτερικών
 • Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
 • Υπουργείο Εξωτερικών
 • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
 • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
 • Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κα Ολυμπία Τελιγιωρίδου
 • Βουλευτή Ν.Δ. Κα Μαρία Αντωνίου
 • Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1)   Γραφείο  Πρωθυπουργού

2)  Επίτροπο  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο.