εκδηλώσεις Παύλος Μελάς

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.  

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στην Τοπική Κοινότητα Μελά Καστοριάς, οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας  του Μακεδονικού Αγώνα, οι οποίες διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 117 χρόνια από τότε που ο πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Σιάτιστα, στον  σημερινό Μελά Καστοριάς.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης της λοίμωξης Covid-19, οι τοπικές αρχές και φορείς του τόπου, μακεδονικά σωματεία της περιοχής και της Θεσσαλονίκης απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά, στον πρωτομάρτυρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, ημέρα που το 1904 ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα.

Τελέσθηκε Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως, εκεί όπου φυλάσσονται τα οστά του ήρωα, καθώς και της πολυαγαπημένης του συζύγου Ναταλίας Δραγούμη.

Ακολούθησε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του καθώς και  των θυσιασθέντων μαρτύρων του Μακεδονικού Αγώνα, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Τοπική Κοινότητα Μελά. Παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, τοπικών αρχών, φορέων, μακεδονικών σωματείων και συλλόγων τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, προεξάρχοντος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Έπειτα, στην προτομή του Παύλου Μελά, έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» κ.  Μιχαήλ Παπανούση.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών, μακεδονικών σωματείων και μαθητών, ενώ απόγονοι Μακεδονομάχοι βρισκόταν παρατεταγμένοι πλάι της προτομής του ήρωα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Την εκδήλωση πλαισίωσε, για πρώτη φορά, η Χορωδία του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής Θεσσαλονίκης μετά του μουσικού της κ. Δρόσου Κουτσοκώστα, η οποία βρέθηκε στην περιοχή για να τιμήσει το παλικάρι της Μακεδονίας και απέδωσε τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στο  σπίτι όπου στις 13 Οκτώβρη 1904 εφονεύθη ο Παύλος Μελάς και στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, καθώς και στο κενοτάφιο, όπου αρχικώς ετάφη μυστικά ο ήρωας.

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.   εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς εκδηλώσεις Παύλος Μελάς