Με μια λιτή τελετή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της Ημέρας  Μακεδονικού Αγώνα  στην Π.Ε. Καστοριάς

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Σε μια ιδιαίτερα λιτή τελετή που περιλάμβανε μόνο την τέλεση θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνη δέηση, ξεκίνησαν σήμερα 13 Οκτωβρίου 2020 στην πόλη της Καστοριάς, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας  του Μακεδονικού Αγώνα.

Το πρωί τελέστηκε  αρχιερατική θεία στον Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου φυλάσσονται τα οστά του Παύλου Μελά, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ και ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ήρωα Παύλου Μελά και των θυσιασθέντων μαρτύρων κατά του Μακεδονικού Αγώνα, με τον Σεβασμιώτατο να αποδίδει ιδιαίτερη μνεία στο παλικάρι της Μακεδονίας,  ο οποίος, όπως ο ίδιος μαρτυρεί σε γράμματά του, πίστευε   στο Θεό και ζούσε μυστηριακά.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού Ιωάννης Αγαπάκης και αντιπροσωπεία του συλλόγου Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν αλλαγή στον τρόπο απόδοσης τιμών στους ήρωες Μακεδονομάχους μας, έκανε λόγω σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά : «Οι νέες συνθήκες λόγω Covid-19 και η κατάταξη της περιοχής μας στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης, οδήγησαν σε αλλαγή των επετειακών εκδηλώσεων, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.  Αυτό, όμως, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή να μην τιμηθεί η μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά, ο οποίος με τη δράση του άλλαξε την πορεία του έθνους μας. Ας  αποτελέσει ο ηρωισμός  του  αφορμή διδαχής  για όλους μας».

Στο τέλος, έγινε κατάθεση στεφάνου μόνο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς στο μνημείο του Παύλου Μελά, που βρίσκεται σε διπλανό  χώρο του ναού, στην ομώνυμη πλατεία της περιοχής.

 Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τηρήθηκαν οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις προς αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19.