Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς: Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας. Εμβολιασμοί κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια- δολώματα

Έναρξη της εαρινής εκστρατείας 2016 για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας κατά της Λύσσας

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Από το τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ, γνωστοποιείται η έναρξη της εαρινής εκστρατείας του 2016 για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας την 1η Απριλίου 2016.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, εντός του Απριλίου αναμένεται να καλυφθούν οι περιοχές: κεντρικό τμήμα Π.Ε Ιωαννίνων, ένα μικρό τμήμα στα βορειοανατολικά της Π.Ε. Πρεβέζης, το σύνολο σχεδόν της Π.Ε. Άρτας, το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το δυτικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας, το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Π.Ε. Τρικάλων, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Λάρισας και οι Π.Ε. Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Εντός του Μαΐου υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές που απομένουν: οι Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής (εκτός των τριών χερσονήσων στα νότια της ΠΕ), Σερρών, Καβάλας και Δράμας.

Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αλλαγές (αναλόγως των καιρικών συνθηκών).

 Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 08:00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 06:00 το απόγευμα). Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μια περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό H ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας. Ως εκ τούτου, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επαφή με τα εμβόλια δολώματα. Εάν χρειαστεί να απομακρυνθεί το εμβόλιο – δόλωμα από κάποιο σημείο, απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών ή πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση που κάποιο ζώο προσλάβει το εμβόλιο – δόλωμα, δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του από το στόμα του ζώου. Σε περίπτωση κατάποσης του δολώματος, συστήνεται να μην έρθει σε επαφή ο ιδιοκτήτης του ζώου ή γενικότερα άλλα άτομα με το ζώο που προσέλαβε το δόλωμα για τουλάχιστον μία ημέρα μετά την πιθανή πρόσληψη του εμβολιακού δολώματος.

Για το πρόγραμμα πτήσεων και ρίψεων, θα υπάρχει ενη0έρωση από την προηγούμενη ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής,  τμήμα Κτηνιατρικής, κα. Σμαράγδα Δημοπούλου, τηλ2467076023.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πληροφορίες για τα δολώματα