επίσκεψη Γράμμο

Επίβλεψη Έργων  6,5 εκατ. ευρώ που Υλοποιούνται στην περιοχή  του Γράμμου επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.  

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Επιτόπια επίσκεψη στα έργα που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Γράμμου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, το Σάββατο 22 Μαΐου 2021. Μαζί τους βρισκόταν η Θεματική Aντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς  Θωμάς Μάνος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πασχάλης Οικονομίδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καστοριάς Στέλιος Κοτσάκος και η Προϊσταμένη Συγκοινωνιακών Έργων Βάσω Σιδηροπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, είδανε από κοντά:

 • Τις εργασίες Αποκατάστασης του δρόμου Πεύκου προς Πευκόφυτο, προϋπολογισμού 600.000€ που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ενάμισο περίπου μήνα. Πρόκειται για εργολαβία που η μελέτη και η επίβλεψη της γίνονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καστοριάς και αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο οδόστρωμα στο  συγκεκριμένο τμήμα σε δεκαέξι (16) θέσεις. Περιλαμβάνει εργασίες  οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος, σε μήκος περίπου 2 χλμ.

 

 • Τις παρεμβάσεις «Αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις στην περιοχή του Γράμμου», προϋπολογισμού 246.000€, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνουν την κατασκευή αντιπλημμυρικών αναχωμάτων σε δύο σημεία του δρόμου πριν την είσοδο του χωριού, συνολικού μήκους 200μ. και επένδυση τους με συρματοκιβώτια. Επίσης, στην γέφυρα που οδηγεί προς Αετομηλίτσα θα κατασκευαστεί κατάντι της γέφυρας αντιπλημμυρικός αναβαθμός συνολικού μήκους 18μ. και θα γίνει διευθέτηση της ροής του ρέματος .

 

 • Τις εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό Νεστορίου – Κοτύλης – Επταχωρίου, προϋπολογισμού 1.100.000 €  όπου έγιναν παρεμβάσεις σε δεκαέξι (16) θέσεις από την Νέα Κοτύλη έως την διασταύρωση της Κυψέλης, σε μήκος περίπου  8 χλμ.  Οι εργασίες περιλάμβαναν κατασκευή στραγγιστηριών, αποστραγγιστικών οπών, οπλισμένων επιχωμάτων, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου υπολείπεται η ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα.

 

 • Τα στηθαία ασφαλείας που αντικαταστάθηκαν στην περιοχή της Κοτύλης, έργο προϋπολογισμού 120.000€, που εκπονήθηκε σε συνολικό μήκος 1.750 μ.

 

 • Τα σημεία όπου θα υλοποιηθούν τα έργα «Αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις στο ρέμα του Σαρανταπόρου», που τώρα δημοπρατείται, προϋπολογισμού 250.000€.

 

 • Την Ιερά Μονή Τσούκας στην Αγία Άννα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1.200.000€, όπου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και ανάπλαση του μοναστηριακού συγκροτήματος. Θα γίνουν αποκαταστάσεις των τριών ιστάμενων διατηρητέων κτιρίων, διαμόρφωση – ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, δυνατότητα πρόσβασης ατόμων ΑΜΕΑ στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην κορυφή του συγκροτήματος, διαμόρφωση της διαδρομής κατάβασης στα υπόλοιπα κτίρια και διασφάλιση της ευστάθειας της βραχομάζας που δεσπόζει στον χώρο του μοναστηριού.

 

 • Τις εργασίες «Ενίσχυσης των λιθοδομών- Επισκευή Στέγης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου οικισμού Αγίας Άννας», προϋπολογισμού 38.400€ που βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της στέγης, την ενίσχυση των λιθοδομών και τις παρεμβάσεις για την προστασία των θεμελίων του ναού από την υγρασία.

 

 • Τον Ιερό Ναό Αγίου Ζαχαρία Γράμμου, όπου αναμένονται να γίνουν εργασίες ευπρεπισμού του περιβάλλοντα χώρου, βελτίωση της προσβασιμότητας και αντιπλημμυρική προστασία του Ναού. Το έργο  είναι προϋπολογισμού 436.480,00 €. Θα υποβληθεί ως πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Π.Δ.Μ. – Π.Ε. Καστοριάς και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

 

 • Επίσης, αξίζει να σημειωθούν δύο έργα που αφορούν την περιοχή: α) Την «Βελτίωση του Δρόμου Λιανοτόπι-Γράμμος», προϋπολογισμού 1.500.000€, όπου βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Θα γίνουν παρεμβάσεις σε περίπου 7 χλμ., οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ύψους 1μ. σε διάφορες θέσεις της οδού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατολισθήσεων. β) Η «Βελτίωση του Δρόμου Λιβαδοτόπι-Γιαννοχώρι», προϋπολογισμού 1.000.000€, όπου  δημοπρατήθηκε και θα γίνουν παρεμβάσεις σε περίπου 7 χλμ.  Περιλαμβάνουν εργασίες επένδυσης βραχωδών πρανών με γαλβανισμένο συρματόπλεγμα, κατασκευή κράσπεδων σε διάφορες θέσεις και διαμόρφωση των τεχνικών  εισόδου των κιβοτοειδών οχετών. Ταυτόχρονα, θα γίνει ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση του οδοστρώματος.
 • Τέλος, υλοποιείται μελέτη προϋπολογισμού 9.500 € που αφορούν την περιοχή και περιλαμβάνει: α) Τη βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς τον Ι. Ν. Αγίου Ζαχαρία Γράμμου, β) Τη βελτίωση του δρόμου προς το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης από την περιοχή της Κοτύλης, στο ύψος της περιοχής Χάρου, και γ) Τη βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς τις Λίμνες Αρρένες.

Συνολικά, πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 6.500.380 ευρώ που αναδεικνύουν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 • Παράλληλα επισκέφτηκαν τις Λίμνες Αρρένες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1740 μέτρων ανάμεσα σε δάση οξιάς όπου μαγεύουν κάθε απαιτητικό επισκέπτη μιας και δεν διακρίνονται μέχρι να προσεγγιστούν σε κοντινή απόσταση. Ένας σπάνιος οικότοπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
 • Την ιδιωτική επένδυση του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, γνωστού ως Καπετάν Τσάκου, όπου κατασκευάζει μια υπερσύγχρονη μονάδας εμφιάλωσης νερού στην περιοχή Πευκοφύτου και αναμένεται να προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή.
 • επίσκεψη Γράμμο
 • επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο
 • επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο  επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο  επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο
 • επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο  επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο

επίσκεψη Γράμμο επίσκεψη Γράμμο εργασίες Πεύκο-Πευκόφυτο επίσκεψη Γράμμο