αγρο-μετεωρολογικός σταθμός

Αναβαθμίστηκαν οι Αγρό-μετεωρολογικοί σταθμοί της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών – συντήρησης των αγρο-μετεωρολογικών σταθμών  της Π.Ε. Καστοριάς που βρίσκονται σε επτά σημεία της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα σε: Τοιχιό, Πολυκάρπη, Λιθιά, Άργος Ορεστικό,  Λακκώματα, Καλοχώρι και Κορέστια.

Ακόμη έγινε η προμήθεια δύο επιπλέον ηλεκτρονικών παγίδων (σύνολο τρεις παγίδες) για την παρακολούθηση των εχθρών (εντόμων) των καλλιεργειών.

Οι αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί διαθέτουν αισθητήρες και συλλέγουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία  (αέρα και εδάφους), την υγρασία, την διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου, τη βροχόπτωση και την ηλιοφάνεια. Μπορούν έτσι να παρέχουν πληροφορίες για τον υπολογισμό της επικινδυνότητας των προσβολών από ασθένειες διαφόρων φυτών και δέντρων,  μέσω της συλλογής και διαχείρισης κλιματικών πληροφοριών.

Από την καινούρια χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα  μοντέλου για τις προβλέψεις επικινδυνότητας ασθενειών και εχθρών  για τις καλλιέργειες μηλιάς, πατάτας και τομάτας, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και η εντομολογική παρακολούθηση των εχθρών της καλλιέργειας του φασολιού.

 Πρόσβαση  στις πληροφορίες μπορούν να έχουν οι αγρότες και όλοι οι πολίτες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Π.Ε. Καστοριάς, ακολουθώντας τη διαδρομή: https://kastoria.pdm.gov.gr/— Ενημέρωση Πολιτών—Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής— Μετεωρολογικοί Σταθμοί.

αγρο-μετεωρολογικός σταθμός