Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ημερίδες και ελέγχους της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, για τις ανάγκες θέρμανσης, μη επιτρεπόμενα υλικά (κυρίως λιγνίτη-ξυλίτη).
Οι σταθμοί του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που είναι εγκατεστημένοι σε οικισμούς που δεν καλύπτονται από δίκτυα τηλεθέρμανσης κατέγραψαν και καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ 2,5).
Σε αρκετές κατοικημένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο των σταθμών μέτρησης παρατηρείται συχνά ύπαρξη αιθαλομίχλης, μειωμένη ορατότητα, έντονη οσμή και δυσφορία κατά την αναπνοή.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η καύση τέτοιων υλικών και η χρήση ακατάλληλων συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας όχι μόνο των περιοίκων λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και του ίδιου του χρήστη λόγω ρύπανσης του εσωτερικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος ας ενδιαφερθούν για την υγεία των παιδιών τους.
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. πρ. οικ. 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/Β/9-11-11) τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι:
Πετρέλαιο θέρμανσης
Αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και
Τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1).
Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.
Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πρέπει να γίνεται συντήρηση, ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα–λέβητα–καπνοδόχου, αποκλειστικά από έχοντα την προς τούτο κατάλληλη άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος οφείλει να συμπληρώνει με επιμέλεια, ακρίβεια και πληρότητα και να υπογράφει το φύλλο συντήρησης.
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων έχουν την υποχρέωση να διατηρούν με επιμέλεια επί πενταετία, τα φύλλα συντήρησης – ρύθμισης της εγκατάστασης και των εκθέσεων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και να επιτρέπουν την είσοδο και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.
Η μη τήρηση των ανωτέρω επιφέρει κυρώσεις που προβλέπονται στον Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δέχονται πλήθος καταγγελιών και πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.
ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !!!
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
ΠΕ Κοζάνης : τηλ. 2461351211 (email : t.py@kozani.pdm.gov.gr)
ΠΕ Καστοριάς : τηλ. 2467350266 (email : t.py@kastoria.pdm.gov.gr)
ΠΕ Γρεβενών : τηλ. 2462353195 (email : t.py@grevena.pdm.gov.gr)
ΠΕ Φλώρινας : τηλ. 2385350462 (email : t.py@florina.pdm.gov.gr)
Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας