Σύσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 τα μέλη της Επιτροπής Στήριξης του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο για την κατάσταση της λίμνης.
Ο κ. Αδαμόπουλος αναφερόμενος σε εσφαλμένα σχόλια που παρατηρούνται σε δημοσιεύματα για την κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς σημείωσε σε δηλώσεις του πως «Η ποιότητα της λίμνης δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο η λίμνη θα πρέπει να είναι σε ένα συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης για να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα αλλά και για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση της»
Υπενθυμίζεται ότι η αιρετή Περιφέρεια διεκδίκησε και κατάφερε το 2013 με το Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ Α΄/16) να διατηρηθούν οι αρμοδιότητες του καταργούμενου φορέα διαχείρισης της περιοχής προστασίας της φύσης της λίμνης Καστοριάς σε τοπικό επίπεδο.
Στην άσκηση αυτής της θεσμικής αρμοδιότητας, στο κομμάτι του υδάτινου συστήματος της λίμνης βρήκαμε αρωγούς και συνοδοιπόρους, τη Χημική Υπηρεσία των Ιωαννίνων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Βιολογίας, το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων αλλά και το Τμήμα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζει από τον Οκτώβριο του 2015 τη μελέτη με τίτλο «Διερεύνηση υδροβιολογικών παραμέτρων στη Λίμνη Καστοριάς. Επιλογή βέλτιστης μεθόδου αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας», που εκπονήθηκε το 2000 από το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. με επιστημονικά υπεύθυνη τη κα Μ. Μουστάκα.
Η κυρία Μουστάκα, η οποία αφιλοκερδώς ανταποκρίθηκε στην έκκληση μας για στήριξη και η οποία παρακολουθεί τη λίμνη της Καστοριάς από το 1994, μας επισήμανε τα ακόλουθα κατά τη σημερινή σύσκεψη, σε συνεχεία των αναλύσεων δειγμάτων νερού του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου (1η και 31η ).
«Η ανάλυση έδειξε διαφοροποίηση από τα αποτελέσματα Ιουνίου – Ιουλίου στα οποία τα κυανοβακτήρια παρουσίασαν τη χαμηλότερη βιομάζα και τη χαμηλότερη συμμετοχή στη συνολική βιομάζα φυτοπλαγκτόν που έχει καταγραφεί στη λίμνη Καστοριάς από το 1994 έως σήμερα, ενδεικτική καλής – μέτριας ποιότητας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η βιομάζα των κυανοβακτηρίων στις 31 Αυγούστου 2016 βρέθηκε 52 φορές μικρότερη από εκείνη της ίδιας περιόδου του 2014. Η τεράστια αυτή μείωση σε ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα θερμό και άνομβρο, δείχνει την επιτυχία εφαρμογής της οικοτεχνολογικής μεθόδου αποκατάστασης flushing της λίμνης. Η εν λόγω μέθοδος ήταν τόσο επιτυχής που οδήγησε σε τεράστια μείωση της τάξης του 98% των γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων όχι όμως στην εξάλειψη τους λόγω του εύτροφου χαρακτήρα της λίμνης. Η μείωση των μακροφύτων με κοπή σε μια εύτροφη λίμνη όπως της Καστοριάς θα οδηγήσει σε αύξηση των τοξικών κυανοβακτηρίων».
Μας επισήμανε επίσης χωρίς να αγνοεί την ανάγκη διαχείρισης τους στους στίβους των Κωπηλατικών Συλλόγων ότι «παγκοσμίως με βάση τη λιμνολογική γνώση είναι επιθυμητή ή κατάσταση των μακροφύτων» άποψη με την οποία συνηγορεί και η κα Παπαστεργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικολογίας Φυτών και Διαχείρισης Οικοτόπων Εσωτερικών Υδάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η κα Μιχαλούδη του Τομέα Ζωολογίας του ΑΠΘ μας ενημέρωσε ότι η ανάλυση των δειγμάτων του ζώοπλαγκτού που συλλέχτηκαν την 1η Αύγουστου έδειξαν αυξημένη βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές με βυθισμένα μακρόφυτα ενώ η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχτηκαν την 31η Αυγούστου έδειξαν αλλαγή στην κυριαρχία των ειδών με αυξημένη συμμετοχή θρυμματοφάγων / νεκροφάγων ειδών (μέσα στον Αύγουστο επισημαίνουμε ότι είχαν πραγματοποιηθεί από πλευράς του Δήμου εργασίες απομάκρυνσης μακροφύτων).
Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων το οποίο υλοποιεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Παρακολούθησης των υδάτων, επιβεβαιώνει την πιστότητα των μετρήσεων της Χημικής Υπηρεσίας των Ιωαννίνων.
Η Χημική Υπηρεσία των Ιωαννίνων είναι ένας πιστοποιημένος και απόλυτα αξιόπιστος φορέας ο οποίος επίσης αφιλόκερδος μας προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Η κα Χισκιά από το Ερευνητικό Κέντρο του Δημόκριτου ερωτώμενη αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της παρακολούθησης των κυανοτοξινών μας επισήμανε ότι «προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας φασματομετρίας μάζας για την ταυτοποίηση των ουσιών και τον ποσοτικό προσδιορισμό των τοξινών».
“Ας αναγνωρίσουμε τη προσπάθεια που γίνεται. Ας σταματήσουμε να κραυγάζουμε αναίτια αλλά και να λειτουργούμε μεμονωμένα και εκτός συνολικού σχεδιασμού. Σκοπός μας είναι μέσα σε αυτούς του κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.
Εμείς πρεσβεύουμε την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εφαρμόσει στο μέτρο του εφικτού μοντέλα βιώσιμης ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης με πλήρη σεβασμό και κατανόηση στα όρια της φέρουσας ικανότητας των περιοχών ευθύνης μας.
Είναι καιρός να σταματήσουμε με τις εσφαλμένες πράξεις μας να συνθλίβουμε την συνοχή του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας αίσθημα αβεβαιότητας, δοκιμάζοντας κατά αυτό τον τρόπο τα όρια της κοινωνίας μας. Θα πρέπει με σεβασμό και επίγνωση του νοήματος και του περιεχομένου των θεσμών που υπηρετούμε να λειτουργήσουμε από κοινού για το συμφέρον του τόπου μας.” κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σ.Αδαμόπουλος