Κορυφώνονται σήμερα, 19 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.
Φέτος, συμπληρώνονται 104 χρόνια από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς, το Σάββατο 13 Μαΐου, με Κεντρική Ομιλία από τoν κ. Παναγιώτη Μωυσιάδη με θέμα: « Ποντιακή γενοκτονία από τους αγώνες για την αναγνώριση στην αναίρεση και τον κατευνασμό», στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς). Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς. Την Κυριακή 14 Μαΐου, παρουσιάστηκε Ποντιακό θέατρο στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού.
Χθες, Πέμπτη 18 Μαΐου, φωταγωγήθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία, από το Διοικητήριο προς το μνημείο και κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων και πολιτών, όπου φωταγωγήθηκε και εκεί το κτίριο, και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου, τελέστηκε Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας πραγματοποίησε εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καστοριάς, o κ. Γιάννης Αμαραντίδης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 20 Μαΐου με Ομιλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταβρύσου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα: «Η ατιμώρητη Γενοκτονία και ο αγώνας αναγνώρισης» και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Μαΐου με τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στην Κορομηλιά με τις οικογένειες που πρωτοήρθαν από τον Πόντο και αφηγήσεις από τα μέλη του συλλόγου.
Γενοκτονία των Ποντίων