3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών
  • Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, κατά την 68η σύνοδό της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου, την ημέρα της υπογραφής της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), ως World Wildlife ΟΗΕ ημέρα για να ευαισθητοποιηθούμε για την διάσωση των άγριων ζώων και φυτών σε όλο τον κόσμο. Το ψήφισμα της ΓΣΗΕ έχει ορίσει την Γραμματεία CITES ως διαμεσολαβητή για την παγκόσμια τήρηση αυτής της ειδικής ημέρας άγριας ​​ζωής στο ημερολόγιο του ΟΗΕ.
  • 3 Μαρτίου είναι ξεχωριστή μέρα για να μας θυμίζει ότι η κρίση της άγριας ζωής δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, σε αντίθεση με μια ξηρασία, μια πλημμύρα ή ένα κυκλώνα. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι η αιτία αυτής της σοβαρής απειλής για την άγρια ​​ζωή και οι άνθρωποι πρέπει να είναι η λύση, η οποία απαιτεί από εμάς να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη απληστία, την άγνοια και την αδιαφορία. Οι μεγαλύτερες απειλές για την άγρια ​​ζωή είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων καθώς και της υπερβόσκησης, της γεωργίας και της ανάπτυξης.
  • Η Λαθροθηρία και η παράνομη διακίνηση της άγριας ζωής που γίνεται από διεθνικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν την πιο άμεση απειλή για πολλά είδη. Ελέφαντες, πανγκολίνοι, ρινόκεροι, καρχαρίες, τίγρεις και πολύτιμα είδη δέντρων και φυτών είναι από τα πιο κρίσιμα υπό εξαφάνιση είδη και εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο. Περίπου 100.000 ελέφαντες εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν για ελεφαντόδοντο την διετία 2010-2012.
  • Ενώ βλέπουμε θετική πρόοδο στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής, περισσότερα πρέπει να γίνουν από όλους μας. Κυβερνήσεις, νομοθέτες, τελωνειακοί υπάλληλοι, φύλακες Δασών και πάρκων άγριας ζωής σε κάθε περιοχή του κόσμου να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της άγριας ζωής. Είναι επίσης χρέος του κάθε πολίτη η προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων της.

Χρειάζεται συσπείρωση όλων και να κατανοήσουμε όλοι τελικά ότι το θέμα είναι πως:

¨το μέλλον της άγριας ζωής είναι στα χέρια μας¨

ΓΡΑΦΕΙΟ CITES ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ