Έκτακτη Σύσκεψη για τους Πρόσφυγες πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Σύσκεψη για την προετοιμασία ενδεχόμενης προσέλευσης προσφύγων στην περιοχή μας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο και τη συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς κ.κ. Ανέστη Αγγελή, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, Πασχάλη Γκέτσιου, του Διοικητή του 15ου ΣΠ/ «XVΜΠ» Χρήστου Σιόρεντα, του υποδιευθυντή της Αστυνομίας Νέστορα Θωμά, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνου Τσαλίκη και υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καστοριάς.

Στη συνάντηση εξετάστηκε ένας βασικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πιθανής προσέλευσης προσφύγων, τονίστηκε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ αξιολογήθηκε ως αναγκαία η συστηματική συνεργασία με φορείς αλληλεγγύης, την εκκλησία,το ιατρικό προσωπικό, ομάδες εθελοντών, κλπ.

Θετική ήταν η πρόθεση όλων των φορέων στη φιλοξενία ολιγοήμερης διάρκειας των προσφύγων στην περιοχή μας, αλλά όχι σε μόνιμο σημείο υποδοχής, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αδαμόπουλου ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Μικρό αλλά υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να έρθουν προσωρινά πρόσφυγες από τη Συρία στην περιοχή μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το ενδεχόμενο, αν και εφόσον κληθούμε, όπως συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα με την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Οι Δήμαρχοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, όποια στιγμή απαιτηθεί. Κανένας ωστόσο δεν είπε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο να γίνει ένα μόνιμο σημείο υποδοχής στην περιοχή μας. Είμαστε όλοι αντίθετοι σε κάτι τέτοιο και σε αυτό το πλάνο πρέπει να κινηθούμε. Το έκτακτο θα το αντιμετωπίσουμε, το μόνιμο δεν το θέλουμε».