Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας

Δελτία Τύπου

 

Από το τμήμα Κτηνιατρικής Καστοριάς γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα εφαρμοστεί και φέτος το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων – εμβολίων από αεροπλάνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ρίψεις γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα κατά τη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Τα εμβόλια – δολώματα έχουν χρώμα καφέ ( μοιάζουν με σοκολάτα) και μυρωδιά ψαριού, η οποία ελκύει τις αλεπούδες και περιέχουν στο εσωτερικό τους μία πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Ο ιός της λύσσας επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 19 Οκτωβρίου 2012. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ επικίνδυνη – θανατηφόρα νόσος, πρέπει να εμβολιάζονται απαραίτητα κάθε χρόνο από κτηνιάτρους, όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) με νεκρά εμβόλια κατά της λύσσας.

Τονίζεται ότι θα πρέπει οι πολίτες να αποφεύγουν κάθε επαφή με το εμβόλιο.

Αν όμως τύχει βρείτε ένα τέτοιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, του κυνηγίου κ.λ.π. ( στο δρόμο , στο μονοπάτι , στο προαύλιο κ.α) τότε πρέπει:
• Να το πιάσετε με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα
• Να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μία απόμερη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους, ή Εναλλακτικά να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κτηνιατρικής στο τηλ.2467076023 ή το ΚΕΕΛΠΝΟ τηλ.2105212054 για περαιτέρω οδηγίες.

Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα).

Μετά από άμεση επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα πρέπει:

Να πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
Να πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
• Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα (ήρθατε σε επαφή με την εσωτερική κάψουλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.

Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λύσσα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr στην καρτέλα Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα, ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τηλ.2105212054 24 ώρες το 24ωρο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.keelpno.gr

Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στις ακόλουθες διαδρομές:

• Ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα Ενημερωτικό VIDEO για τη Λύσσα
• Ιστοσελίδα της Π.Ε. Καστοριάς https://kastoria.pdm.gov.gr Ενημέρωση Πολιτών-Δελτία Τύπου- Εκστρατεία κατά της Λύσσας
• Στον σύνδεσμο http://we.tl/URL8hL3Dmo ο οποίος αφού ανοιχθεί θα πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο (συμπιεσμένο)• περιέχει τα αρχεία του διαφημιστικού σποτ για τη Λύσσα

Για περισσότερες πληροφορίες: Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τμήμα Κτηνιατρικής, κα. Σμαράγδα Δημοπούλου, τηλ2467076023.